Antoniya Ditsova – Interview voor Internationale Vrouwendag

Als 'Product Owner' bij SumUp kun je dagelijks impact hebben op meer dan een miljoen bedrijven. Een van deze product owners is Antoniya Ditsova en werkt vanuit ons kantoor in Sofia, Bulgarije.

We spraken met haar af in het kader van onze reeks interviews ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Ze vertelt in haar eigen woorden hoe het in haar vakgebied draait om het oplossen van problemen en maken en ontwikkelen van de juiste oplossingen voor klanten.

Een gesprek over onder andere leiderschap, Jacinda Ardern (de premier van Nieuw-Zeeland) en een cultuur waarin leren centraal staat.

  1. De FinTech branche staat niet bekend om een aantrekkelijke branche voor vrouwen. Waarom koos je ervoor om bij SumUp te gaan werken?

Ik koos voor SumUp, niet voor de sector, en zo kwam ik bij de FinTech terecht. FinTech is een complexe sector, maar dit schrikt mij niet af. Onze bedrijfscultuur en toekomstvisie maken dit werk zo geweldig.

Ik werd geïnspireerd door de personen die ik tijdens de gesprekken ontmoette en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. De cultuur van SumUp is verbazingwekkend. Je vraagt je continu af: 'Wat kunnen we samen beter doen?' Die ervaring is enorm lonend. Ik zie elke dag tastbare resultaten van mijn werk, wat tegenwoordig niet helemaal vanzelfsprekend is. In de taxi, onderweg naar het laatste SumUp feestje, kon ik betalen met een van onze pinapparaten. Dat was geweldig.

  1. Wat zou je willen veranderen ten voordele van alle vrouwen ter wereld?

Ken je die muziekprogramma's waarbij de jury de kandidaten niet ziet en hen dus alleen kan beoordelen op basis van hun stem? Dat wil ik veranderen. Vrouwen zouden moeten worden beoordeeld op hun werk en de resultaten. Vrouwen moeten vooraan kunnen staan, hun zinnen kunnen afmaken en niet worden beoordeeld omdat ze een vak leren of beroep kiezen dat voorheen door mannen werd gedomineerd.

  1. Stel dat je een persoon kon ontmoeten die echt invloed heeft: wie zou je willen ontmoeten en waarover zou je over willen praten?

Ik zou graag Jacinda Ardern en Roger Federer willen ontmoeten. :) Jacinda Ardern omdat ze de jongste vrouwelijke premier ter wereld is en het ongelijk heeft aangetoond van de ouderwetse visie dat vrouwen hun moederschap en loopbaan niet kunnen combineren; Federer omdat hij niet alleen een bovennatuurlijk sporter is, maar ook omdat hij zich inzet om de toekomst van arme kinderen te verbeteren. Beide zijn erg invloedrijk door hun voorbeeldgedrag.

Vroeger inspireerden populaire figuren en rolmodellen mij, maar ik bewonder nu vooral personen met wie ik persoonlijk contact heb; ik ken hun worstelingen en prestaties. Zij zijn goede voorbeelden van oprechtheid, moed en toewijding.

  1. Wat kun jij elke vrouw aanraden?

Vind een community die je ondersteunt, je 'tribe'. Of het nu een groep voor moeders is of een professionele community die is gerelateerd aan je vakgebied: deze netwerken luisteren naar je en helpen je, laten de andere kant van het verhaal zien of inspireren je om in actie te komen. Je hoort van alle boeken, programma's, evenementen, enzovoorts, krijgt misschien zelfs een mentor en beschikt over een vangnet met gelijkgestemden en potentiële partners waarmee je kunt brainstormen, ideeën kunt testen en alle hindernissen die je ervaart kunt overwinnen.

  1. Welk advies heb je voor je vrouwelijke collega's?

Aarzel niet. Waardeer de sterke kanten die je kunt bijdragen, weet wat je valkuilen zijn, vraag om feedback en leer. Vaak wordt je gehinderd door gebrek aan zelfvertrouwen. Je kunt niet in alles een expert zijn. Leer jezelf dus open te stellen om dingen te ontdekken, ideeën te testen, dingen te herhalen en aan te passen. Zelfs als dit niet bij je cultuur past is het belangrijk om een cultuur aan te houden je continu leert en feedback ontvangt.

  1. Op welke sterke kant van jezelf ben je trots?

Ooit vertelde een wijs man me dat mijn kwetsbaarheid mijn sterkste kant is, hoewel ik nog steeds worstel om dat te omarmen en mezelf kwetsbaar op te stellen. Wat mijn competenties betreft, denk ik aan mijn vermogen om veel ballen tegelijk omhoog te houden zonder te worden afgeleid. Ik ben geneigd om mijn creativiteit, hart, tijd en energie te steken in alles dat ik doe.

  1. Wat vind je leuk aan je leidinggevende positie?

Mijn positie heeft invloed in de zin dat ik door mijn werk met een team met geweldige, toegewijde personen écht impact heb op onze klanten en hun bedrijven. Ik vind het fijn dat ik me kan richten op het vinden van kansen of oplossen van problemen en op het handelen daarnaar. Er is veel ruimte voor innovatie en uitvindingen op het gebied van productmanagement.

  1. Welke kwaliteiten zijn naar jouw mening het belangrijkst als een leider?

Deze vraag kun je niet gemakkelijk beantwoorden, maar ik denk dat leiderschap begint met dat je om de mensen geeft met wie je werkt. Probeer te vinden wat hen motiveert en ondersteun, met dat in je achterhoofd, hun persoonlijke en professionele groei. Een van de principes van Kanban die in mijn hoofd is blijven hangen, is dat we vormen van leiderschap op elk niveau moeten aanmoedigen. Leidinggevenden moeten een cultuur bevorderen waarin veranderingen, ruimte om fouten te maken en begrip worden omarmd.

Bedankt voor de interessante inzichten in het leiderschap bij SumUp, Antoniya!

Volg Antoniya op Twitter of voeg haar toe aan uw netwerk op LinkedIn.

We spraken in het kader van deze serie ook met onze logistiek manager Kenia en Web Chapter Lead Monica. Zij werken beide bij SumUp.

Julia Maehler