Is contactloos betalen veilig?

Wat is contactloos betalen? Bij contactloos betalen is het niet noodzakelijk om de pinpas of creditcard in het pinapparaat te steken. In plaats daarvan houdt de klant zijn pas kort tegen het pinapparaat aan, of maximaal 5 centimeter ervoor. Wanneer het bedrag 25 euro of lager is, hoeft er geen pincode ingevoerd te worden.

Kan ik veilig contactloos betalen? Nu duidelijk is wat contactloos betalen is, gaan we wat dieper op de materie in. De laatste tijd zijn er in de media enkele berichten verschenen waardoor mensen gingen twijfelen of contactloos betalen veilig is. Er wordt immers geen pincode meer ingetoetst, waardoor deze beveiliging wegvalt. Ook zouden er personen actief zijn die zo ongevraagd geld van je rekening halen.

Terechte zorgen? In werkelijkheid ligt het gelukkig genuanceerder. Zo dient de pinpas zeer dicht bij het pinapparaat gehouden te worden om er geld af te kunnen schrijven. Net zoals dat nu het geval is, ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je je pas goed opbergt. Dit kan bijvoorbeeld in een speciaal hoesje dat wordt uitgedeeld door de banken. In Nederland is tot nu toe nog geen fraude met contactloos betalen gemeld. Mocht dit wel gebeuren, dan vergoed de bank dit.

Conclusie Contactloos betalen is een veilige betaalmethode. Dankzij deze technologie kan er nog sneller worden afgerekend, wat voor zowel de klant als de winkelier een vooruitgang is. Het wordt aangeraden de pinpas altijd goed op te bergen, iets wat een vanzelfsprekendheid is. De toename van het aantal contactloze betalingen laat ook zien dat vele mensen de nieuwe betaalmethode een goede toevoeging vinden.

sharon-feijen

Sharon Feijen