Leticia Faria – Interview voor Internationale Vrouwendag

Deze maand interviewden we een aantal geweldige vrouwen bij SumUp in het kader van Internationale Vrouwendag om er achter te komen wat hen inspireert en waarom ze besloten om bij ons aan de slag te gaan.

Leticia Faria, Global VP People bij SumUp, deelt haar ervaringen om als vrouw te werken in een sector die gewoonlijk door mannen wordt gedomineerd.

1. De FinTech-sector staat niet bekend als een aantrekkelijke branche voor vrouwen. Waarom besloot je om bij SumUp aan de slag te gaan? Het is niet altijd gemakkelijk om als vrouw een leidinggevende functie hebben. Het wordt moeilijker naarmate je langer in deze functie zit. Ik heb in mijn loopbaan al veel lastige ervaringen gehad. Je weet nooit echt wat je in een nieuwe baan te wachten staat totdat je aan de slag gaat. Ik koos voor SumUp omdat ik daar andere vrouwen in de bovenste bestuurslagen zag. De mensen van wie ik wist dat ze er werkten, zetten zich in voor diversiteit en ik zag dat de bedrijfscultuur mensen met uiteenlopende profielen en achtergronden omarmt. Na 1,5 jaar kan ik zeggen dat dat klopt. Ik voel me hier heel gelukkig en wordt erkend vanwege mijn professionaliteit en resultaten in plaats van dat men mij links laat liggen vanwege mijn geslacht.

2. Wat zou je willen veranderen ten voordele van alle vrouwen ter wereld als je de kans kreeg? Ik zou ze allereerst stuk voor stuk zelfvertrouwen geven. Onzekerheid is een van onze grootste concurrenten. Ten tweede zou ik graag een maatschappij hebben zonder onbewuste vooroordelen, zodat mannen en vrouwen geen bepaalde labels hebben, die we vaak gebruiken - ook al zijn we ons daar niet van bewust. Ten derde wil ik graag zorgen dat openbaar beleid, dat zowel mannen en vrouwen steunt - zoals gelijk ouderschapsverlof - universeel wordt.

3. Stel dat je een persoon mocht ontmoeten die een grote impact heeft gehad, wie zou het zijn en waarover zou je het hebben? Zonder twijfel Sheryl Sandberg (COO, Facebook). Ik ben een groot fan van haar persoon en als professional. Ze speelt een belangrijke rol in een uiterst succesvol bedrijf en is ambassadeur van vrouwelijk leiderschap. Bovendien is ze moeder. Ze inspireert me erg omdat ze dat allemaal kan combineren! Als ik haar kon ontmoeten, zou ik haar vragen om advies over mijn carrière en hoe ik mijn werk en moederschap in evenwicht kan houden.

4. Wat kun je elke vrouw aanraden? (Bijvoorbeeld een workshop, boek, optreden of activiteit)? Absoluut! Iedere vrouw (en man) zou het boek Lean In van Sheryl Sandberg moeten lezen. Het opent je ogen voor onze natuurlijke onbewuste vooroordelen; je moet je er eerst bewust van zijn voordat je ze kunt veranderen. Daarnaast adviseer ik om een inspiratiebron te kiezen tegen wie je opkijkt. Kies een vrouw (of meerdere) die je bewondert en die je inspireert als persoon en professional. Wees tenslotte actief op een forum of community waarin je openlijk kunt praten over de uitdagingen waarmee je te maken krijgt, zodat je advies en steun kunt krijgen.

5. Op welke sterke kant van jezelf ben je trots? De volharding en passie om mijn langetermijndoelen te realiseren. Dat heeft me geholpen als het wel eens tegenzat en om te zorgen dat ik mij focus op het verwezenlijken van mijn dromen. Je krijgt niet alleen te maken met prettige situaties, maar ik ben ervan overtuigd dat moeilijke situaties je sterker maken.

6. Wat vind je leuk aan je leidinggevende positie? In mijn leidinggevende functie zie ik mijzelf in rol waarin ik het bedrijf en de medewerkers ervan kan ondersteunen zodat beiden succesvoller worden. Daarnaast zijn het oplossen van problemen en het coachen deze individuen ook een onderdeel daarvan. Die impact om me heen maakt me vooral enthousiast over mijn werk.

7. Welke uitdagingen brengt een leidinggevende positie met zich mee? De belangrijkste uitdaging is prioriteiten stellen en hoe je lastige beslissingen neemt, zodat het team zich kan richten op datgene dat meer impact heeft voor het bedrijf. Je moet de markt in de gaten houden om te begrijpen wat er speelt, om het team te ontwikkelen en om de behoeften en kansen van het bedrijf te begrijpen. Vervolgens moet je zorgen dat de strategie van het team er goed op is afgestemd.

8. Wat zijn de uitdagingen van het inschakelen van een divers team? Diversiteit is geweldig en ik ben er stellig van overtuigd dat elk bedrijf dat innovatief en concurrerend wil zijn, verschillende visies, meningen en achtergronden moet omarmen. Het is niet eenvoudig om een divers team in te zetten en we moeten dat bewust zoeken. Toch is dat alleen de eerste stap. Als de mensen eenmaal bij ons werken, moeten we zorgen dat we ons bewust zijn van onbewuste vooroordelen, zodat we een betere en inclusievere werkomgeving kunnen creëren. Als mensen bij ons komen werken, moeten ze het gevoel hebben dat ze erbij horen. Ook moeten ze zich op hun gemak voelen in hun rol. Gesprekken duren langer als je alle standpunten en achtergronden in overweging neemt, maar uiteindelijk is dat altijd beter voor het ontwikkelen en accepteren van een diverse omgeving.

Bedankt voor je tijd en voor je inspirerende woorden Leticia.

Bekijk onze blog voor meer interviews met vrouwen die bij SumUp werken.

Julia Maehler