Hoe je passie omzet in winst – Verteld door Dude's Doughnuts

Streetfood markten en verkopers verschijnen overal en Londen is geen uitzondering daarop. Sterker nog, vorig jaar schatte de Office for National Statistics in Engeland dat er in Londen meer dan 5485 mobiele foodstands en afhaallocaties waren, waar in totaal 38835 mensen werkten. Kunnen we zeggen dat het gebruik van het contactloze pinapparaat hierin een rol heeft gespeeld? Waarschijnlijk.

De combinatie van de groeiende industrie en daarmee de hogere standaarden van mensen, betekent dat het eten steeds beter wordt – en we klagen zeker niet. En daar is Dude's Doughnuts. Deze onafhankelijke onderneming heeft een geheel eigen aanpak met een focus op het vers houden van hun producten. Het resultaat? Overheerlijke donuts die onze smaakpapillen triggeren met smaken uit onze kindertijd.

We zijn naar hun gedeelde keuken gegaan om tijd te spenderen met het brein achter deze onderneming, Calum, en te praten over zijn reis door de food branche. Pak pen en papier erbij om notities te maken; hier is onze stapsgewijze handleiding over hoe passie om te zetten in winst – verteld door Dude's Doughnuts.

Vind uw specialisme

Het is spreekt voor zich dat de sleutel tot succes, in zowel winst als geluk, is om ervoor te zorgen dat u zich focust op een branche waar u passie voor heeft. Ga dan een stap verder... vind uw specialisme. Specialisatie op een bepaald gebied helpt niet alleen om uw ideale markt te vinden, maar ook om binnen deze markt expert te worden. Specialisme hoeft niet beperkend te zijn.

Calum kwam 6 jaar geleden in de streetfood en bakkerij branche terecht en op een bepaald moment kwam hij erachter dat hij het heel leuk vond om donuts te maken. Vanaf dat moment wist hij dat hij een onderneming ging starten die zich focust op het maken van de meest geliefde lekkernijen. "Voor mij was het een natuurlijke volgende stap vanaf het punt waarop ik toen stond."

Het enige wat ik nog nodig had was een naam voor mijn onderneming. "Dude's komt eigenlijk van mijn over, over, grootvader die een houtwerf had in het zuiden van Engeland en hij was een persoon waar iedereen naartoe ging met zijn/haar problemen. We waren allerlei namen aan het bedenken en mijn moeder stelde ineens deze naam voor."

Dus, wie was zijn doelgroep? "We vestigden ons op de Bermondsey Beer Mile (dankzij Moor Beer Co.) en vanaf toen stonden we regelmatig op vrijdagavond op Flat Iron Square en op zaterdagen en zondagen ook bij Moor's Vaults & Taproom. Je kunt ons ook regelmatig bij onze buren, Fourpure Brewing, vinden."

Identificeer je problemen

Wanneer je net begint komt je er snel achter dat er dingen zijn die niet werken zoals je had gewild. Dat maakt niet uit. Calum loste dit probleem op door op zoek te gaan naar een creditcard pinapparaat die ook kleinere ondernemingen ondersteunt.

"De eerste paar weken gebruikten we geen pinapparaat en we merkten direct dat we "nee" moesten verkopen omdat we geen kaartbetalingen konden accepteren. In alle eerlijkheid liggen de tarieven die SumUp per transactie vraagt een stuk lager dan de concurrentie en daarmee wordt het voor ondernemingen zoals die van mij, die elk dubbeltje moeten omdraaien, een stuk bedrijfsvriendelijker. Het was vrij duidelijk dat SumUp het bedrijf was die het beste bij mij paste.

Begeef je onder mensen die hetzelfde denken als jij

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar tevredenheid op de werkvloer. Er zijn verschillende uitkomsten maar één aspect is steeds hetzelfde: gelukkige werknemers verhogen de productiviteit en door je onder mensen te begeven die gedreven en dynamisch zijn, creëer je zo'n soort omgeving.

Dude's Doughnuts heeft zo'n plek gevonden in de gedeelde Bermondsey keuken.

"Secret Goldmine is een bedrijf van een man genaamd Mike die zijn gehele keuken heeft opengesteld voor zeven verschillende food-ondernemingen in Londen. Deze variëren van zoete taarten tot varkens sandwiches, van Trinidad tot Tobagonisch eten. Het is dus een echte mix van verschillende keukens die opereren onder hetzelfde dak. Wanneer je hier bent voel je de positieve energie, omdat je je echt in een doeners-cultuur begeeft."

We vroegen of hij wellicht advies had voor startende ondernemers, "Als ik advies zou geven, zou ik willen zeggen dat je iets moet doen waar je passie voor hebt, wat je niet zal gaan vervelen en waar je in gelooft. Dat je een product hebt waar mensen van houden."

Een aantal tips

  • Wees niet bang om te specialiseren

  • Er is altijd een oplossing

  • Vind je doelgroep

  • Mensen houden gewoon van donuts

Bekijk de Dude's Doughnuts video hier.

Bent u een kleine onderneming die op zoek is naar een pinapparaat? Wilt u contactloze betalingen kunnen accepteren? Bekijk onze website voor meer informatie over hoe we u kunnen ondersteunen in het laten groeien van uw bedrijf.

Anna Marie Allgaier