VinoKilo: vintage kleding, modern denken.

Dit is VinoKilo. Een vintage kleding pop-up op verschillende evenementen in Europa, dat mensen aanmoedigt om kleding als tijdloze kunstwerken te zien. In 2,5 jaar tijd heeft VinoKilo 81.000 kg kleding een nieuw leven gegeven. Dat zijn meer dan 200.000 kledingstukken van goede kwaliteit die niet weggegooid zijn.

Oprichter Robin Balser:"Wij verkopen niet alleen, wij geven een nieuw leven".

VinoKilo is opgericht om mensen de mogelijkheid te geven om tweedehands kleding van uitmuntende kwaliteit te kopen. Ze wilden iedereen van alle inkomstenniveaus en verschillende delen van de maatschappij, de mogelijkheid geven om tweedehands de voorkeur te geven op nieuwe kleding vanwege de vele voordelen.

Een van deze voordelen is duurzaamheid en dit is ook de kern van VinoKilo. Als we praten over vervuiling, denken de meeste mensen aan grote oliemaatschappijen als de grootste boosdoener. Echter is de mode-industrie een van de meest vervuilende industrieën vanwege de verschillende processen: van het verzamelen van de materialen tot het schoonmaken, de transport en uiteindelijk het weggooien van de kleding.

VinoKilo streeft ernaar om het voor steeds meer mensen gemakkelijker te maken om duurzaam te zijn. Vorig jaar zijn er 71 evenementen gehouden en dit jaar willen ze groeien naar 138. Ze zullen zowel huidige steden vaker bezoeken als nieuwe landen toevoegen aan hun lijst zoals Zweden, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, Luxemburg, Duitsland en Nederland. Vind alle evenementen en nieuws hier.

Verschillende modemerken praten over duurzaamheid en om een eigen duurzame lijn te lanceren, maar wanneer er een luxe prijskaartje aanhangt die de meesten niet kunnen veroorloven, is het eigenlijk gewoon "weer een marketing idee". VinoKilo's doel is om duurzame kleding werkelijkheid te maken maar niet door het "shoppen te stoppen" of met een een vinger naar iemand te wijzen.

De kleding komt van over de hele wereld en VinoKilo zorgt ervoor dat deze kleding niet naar minder ontwikkelde plaatsen gaat en niet wordt weggegooid. Nu zou je kunnen denken dat het 'onderscheppen' van de kleding voor degenen die het nodig hebben iets slechts is, maar dit is een bewuste keuze die het team heeft gemaakt.

Vaak verzamelt de westerse wereld hun oude kleding in een zak, stuurt ze op naar 'degenen in nood' en voelt zich vervolgens heel goed hierover. VinoKilo ziet dit anders. Ze hebben uit eerste hand gezien dat gratis kleding weggeven meer nadelen dan voordelen heeft voor de lokale bevolking.

In Roewanda, Ghana en Kenia is de lokale kledingindustrie verdwenen omdat ze niet kunnen concurreren met de lage kosten van de geïmporteerde kleding. Zij praten niet alleen zoals andere modemerken over duurzaam willen zijn, maar denken echt na over duurzaamheid in elk aspect van hun bedrijf.

De rest van de kleding wordt niet weggegooid, maar is zeker niet de 'zooi' die mensen associëren met tweedehandskleding. Veel mensen zijn blij verrast met de kwaliteit van de kleding die ze vinden bij een evenement: het soort kwaliteit dat zeker niet al weggegooid hoeft te worden.

Er zit veel werk in het vinden, sorteren en voorbereiden van de kleding, voordat deze klaar is om te laten zien op de vele pop-up evenementen. Ze volgen het credo 'Vuilnis voor de een, is de schat van een ander'. Ze gebruiken hun opgedane kennis, ervaring en Facebook polls om potentiële bezoekers te vragen wat ze graag willen zien. Met behulp hiervan selecteren ze de kleding waarvan zij denken dat hun bezoekers het liefst zien.

De kleding wordt vervolgens gewassen, gerepareerd en met de hand opgevouwen om naar de locatie vervoerd te worden of om te worden tentoongesteld. Het is veel werk om elk item met de hand te controleren, maar ze willen graag ver buiten het imago blijven van tweedehands, muffe kledingwinkel. "We willen er niet uitzien als een vintage winkel, we willen niet ruiken als een vintage winkel, we willen eruit zien als elke modewinkel zodat mensen begrijpen dat tweedehands niet verschilt met nieuwe kleding".

In een tijd waarin er veel kleding wordt weggegooid, zijn we blij dat we kunnen samenwerken met een bedrijf dat probeert om afval te verminderen. In Amerika gooit de gemiddelde persoon jaarlijks 30 kilo kleding weg. 'Groenere' Europeanen gooien nog steeds de helft van dit gemiddelde weg.

We moeten op alle gebieden aan het milieu denken en mode is er slechts één van. Een manier om dit te doen, is door alternatieven aan te bieden die het voor mensen zo gemakkelijk mogelijk maken om duurzaam te zijn. Dit is hun doel met de pop-up evenementen. En dit is ons doel met contant geld en papier af willen schaffen. Het is een kleine stap, maar wel in de goede richting.

Bij een gemiddeld evenement worden ongeveer 2000 mensen verwacht. Dit betekent dat hun processen goed georganiseerd en gestructureerd moeten zijn, omdat het anders een chaos wordt. Elk evenement is opgezet op basis van een bepaalde stroom: vanaf de ingang, tot de kledingrekken, tot het wegen en uiteindelijk het betalen. Hun SumUp Air pinapparaat helpt hen met snelheid: mensen hoeven niet lang te wachten bij het afrekenen en kunnen daarom vlot doorlopen.

Ze hebben veel succes gehad met ons betalingssysteem, niet alleen vanwege de snelheid, maar ook omdat je nooit weet wat je tegenkomt op een evenement. De optie om dan te kunnen pinnen is heel handig omdat mensen soms niet genoeg contant geld mee hebben en ze dan niet hoeven te kiezen tussen twee of drie items."Dat is het mooie van vintage kleding kopen!"

VinoKilo staat aan het begin van hun reis, maar er is al veel dat we van Robin en zijn team kunnen leren. Het zijn doeners, geen denkers: ze geloven in actie. Robins advies aan iedereen die zijn eigen onderneming wilt starten of net is gestart: "Als je de wil hebt om te doen en dit ook uitvoert, komt het goed". VinoKilo stuurt een belangrijke boodschap aan de mode-industrie, maar hun kracht ligt in hun daden, niet alleen in hun woorden.

VinoKilo zijn blij dat ze SumUp hebben gevonden en wij zijn blij dat zij ons hebben gevonden! We vinden het altijd leuk en zijn gemotiveerd om onze alledaagse helden te helpen hun dromen waar te maken en hun doelen te bereiken. Zij hebben een geweldig doel voor ogen en wij hopen dat wij samen dit succes kunnen blijven vergroten.

Ontdek meer over onze kaartlezers voor kleine ondernemingen.

Bekijk het volledige interview op Youtube hier.

Alex Thumwood