Ontdek de voordelen van contactloos betalen

In dit artikel lees je:

  • Waarom contactloos betalen via een slimme kaartlezer steeds populairder wordt

  • Hoe betalen zich ontwikkelde van contact naar contactloos

  • Waarom ondernemers meer omzet genereren dankzij flexibele betaalmogelijkheden

  • Waarom de nieuwe SumUp 3G de trend zet op de digitale betaalmarkt


Vraag naar contactloos pinnen groeit

De ontwikkelingen op het gebied van draadloos betalen volgen elkaar in rap tempo op. Dat is ook nodig want klanten rekenen al lang niet meer alleen af met cash geld. Op het terras van een café of restaurant, maar ook op de markt, outdoor festivals en onderweg willen zij steeds vaker gebruik maken van een betaalkaart.

Het is voor ondernemers van belang om tijdig in te spelen op de wensen van de moderne klant. Zij wensen vandaag de dag overal en altijd flexibele betaalmogelijkheden. Wanneer zij ergens niet kunnen 'pinnen', vertrekken ze even zo makkelijk naar de concurrent.

Wilt u als ondernemer up-to-date zijn, dan moet u klanten daarom altijd de mogelijkheid bieden om af te rekenen met een betaalkaart. Wie dit niet doet, is een dief van zijn eigen portemonnee. Want een ding mag duidelijk zijn: flexibele betaalmogelijkheden leveren gegarandeerd een veel hogere omzet op.

Steeds meer ondernemers ervaren dan ook de voordelen van contactloos afrekenen. Ze zien vaker tevreden klanten die helemaal blij worden van het betaalgemak via een mobiele pinautomaat. Wat is contactloos pinnen eigenlijk precies, hoe gaat het in zijn werk en hoe begon het ook alweer?

Betalen: van contact- naar contactloze pinautomaat

De geschiedenis van het betalen laat zien dat dit steeds gemakkelijker wordt: van contact naar contactloos. Ouderen herinneren zich nog hoe in de vorige eeuw een nieuwe manier van betalen mogelijk werd. In plaats van af te rekenen met contact geld of een cheque, kon je nu ook betalen met een pinpas.

Dit nieuwe algemene betaalsysteem dat was gebaseerd op een persoonlijk identificatienummer (PIN), werd in 1990 geïntroduceerd door de Nederlandse Bank. Sindsdien heeft 'pinnen' zoals dit al snel werd genoemd, verschillende veranderingen ondergaan. Het woord pinnen bleek een blijvertje in tegenstelling tot het betaalsysteem PIN dat in 2012 ophield te bestaan.

De eerste betaalkaarten waren uitgerust met een magnetische strip. Door de pinpas door een gleuf van de betaalautomaat te halen en een pincode in te toetsen, kon je afrekenen. Betaalde je met een creditkaart dan moest je meestal ook nog een handtekening zetten.

De magneetstrip bleek al snel onveilig. De informatie die op de strip was opgeslagen, was een makkelijke prooi voor criminelen. Ze kopieerden de magneetstrip, vervalsten de kaart, en gingen vervolgens met de pincode en je geld aan de haal.

Om betalingen veiliger te maken, kwam in 1993 de EMV-kaart op de markt. De afkorting verwijst naar de betaalkaartmaatschappijen Europay, Mastercard en Visa.

In de loop der tijd hebben ook bedrijven als JCB, American Express, Discover en China UnionPay zich bij deze 'smartcard' aangesloten. Hierdoor is er nu sprake van een wereldwijde standaard.

De EMV-kaart bleek een belangrijke vooruitgang ten opzichte van het oude PIN systeem. Gegevens werden voortaan niet meer opgeslagen op de magneetstrip, maar in een beveiligd circuit. Hiermee was de eerste stap gezet in de richting van contactloos betalen.

NFC-technologie op smartcard

Dankzij NFC dat staat voor Near Field Communication, werd draadloze communicatie mogelijk. Deze NFC-technologie is toegepast in een chip die in de betaalpas werd geplaatst. Dat maakte de weg vrij voor draadloos contact met een betaalapparaat.

De NFC-technologie bracht fabrikanten dan ook op het idee om een NFC-kaartlezer te ontwikkelen. Hierdoor is het nu mogelijk om met slechts een klein, handzaam apparaatje op iedere plek betalingen te ontvangen. Het enige wat u hiervoor nodig heeft, is een internetverbinding, bluetooth en een smartphone of tablet.

Eenvoudig betalen met een contactloos pinapparaat

Sinds 2013 is mobiel pinnen in Nederland een feit. Het was vanaf dat moment niet langer nodig om de pinpas in een betaalautomaat te steken. Betalen kon voortaan ook contactloos door de betaalkaart langs de automaat te halen.

Je kunt dit gerust een revolutie in het mobiele betaalverkeer noemen. Sinds de komst van deze contactloze pinautomaten zijn betaaltransacties eenvoudiger dan ooit. Mobiel pinnen biedt zowel de klant als de ondernemer tal van voordelen.

De mogelijkheden om contactloos te betalen zijn plenty:

  • Een ZZP'er of klusser die vaak op locatie werkt, heeft opeens veel meer betaalmogelijkheden tot zijn beschikking. Ze kunnen de klant nu de mogelijkheid bieden om gelijk af te rekenen. Voor mensen die geen contant geld in huis hebben, is mobiel betalen een welkome optie.

  • De verkoper in de buitendienst kan producten direct aan de man brengen. De klant contactloos laten betalen is bovendien wel zo veilig. Zo hoeft hij niet met een dikke portefeuille met geld de weg op.

  • Marktkooplui, kermisexploitanten of standhouders op een evenement zien hun omzet ongetwijfeld stijgen. Je trekt nu eenmaal meer klanten over de streep wanneer zij niet alleen zijn aangewezen op contant geld. Het feit dat mensen, veilig en snel en contactloos kunnen betalen met hun betaalpas kan rekenen op veel waardering.

  • Ook voor artiesten gaat er een nieuwe wereld open. Schrijvers of muzikanten kunnen na een optreden direct hun boeken of cd's verkopen aan het publiek. Cash geld is niet nodig, fans kunnen hun aankoop eenvoudig afrekenen met een pinpas of creditkaart.

Hoe werkt contactloos pinnen?

Een inmiddels bekende NFC-kaartlezer is de reeds genoemde Air van SumUp. Voor een veilige transactie heeft u naast de kaartlezer en een pinpas of creditcard, een app nodig. Deze app is gratis te downloaden en is zowel beschikbaar voor iOS als Android.

De app regelt het betalingsproces van A tot Z. Zodra de betaling is gedaan, stuurt de app via sms of e-mail een betaalbewijs naar de klant. Indien gewenst, is uitprinten van de kassabon ook mogelijk.

De betaalkaart, kaartlezer en de app op de smartphone of tablet worden met elkaar verbonden via bluetooth. Nadat u het bedrag heeft ingevuld en de klant betaalt, is de transactie direct voltooid. Dat gebeurt 100% veilig.

Geen telefoon meer nodig met 3G van SumUp

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van digitale betalingen is een kaartlezer met een geïntegreerde SIM-kaart en gratis dataverbruik. Dat is een unieke stap voorwaarts. Zoals de naam al aangeeft, maakt de 3G zowel het gebruik van een mobiele telefoon of tablet als een app overbodig.

De 3G is de opvolger van Air. Deze draadloze pinautomaat die werkt in combinatie met een smartphone of tablet is inmiddels een internationaal gewilde betaalautomaat geworden. De nieuwe 3G is ontwikkeld op basis van de feedback die is gegeven door de gebruikers van de SumUp Air.

Ondernemers zijn met de kleine 3G op zak nog flexibeler. Ze hoeven zich namelijk geen zorgen meer te maken om een internetverbinding of datalimiet. Op elke locatie waar mobiel bellen mogelijk is, kunnen zij met dit kleine apparaatje, betalingen ontvangen.

Via het menu van de kaartlezer, heeft u direct inzicht in alle transacties. Ze zijn geordend op datum, tijd en afgerekende bedragen. U kunt daarnaast eenvoudig de status van de laatste transactie controleren.

Betalingen ontvangen is heel eenvoudig, u hoeft alleen een bedrag in te vullen en op het groene vinkje te klikken. Klanten kunnen onder meer contactloos afrekenen, pinnen en betalen met Google Pay of Apple Pay. Door de 'tip-functie' in te schakelen, kunnen zij ook een fooi geven.

Een contactloos pinapparaat kopen

Welke kaartlezer ook uw voorkeur heeft, een contactloos pinapparaat kopen is heel gemakkelijk. U registreert zich binnen enkele minuten op de website van SumUp. U bestelt uw favoriete kaartlezer en binnen enkele dagen kunt u aan de slag.

Contactloos betalen zonder mobiele telefoon of tablet, dat is mogelijk met de onlangs gelanceerde SumUp 3G. Uniek aan dit contactloos pinapparaat is dat het wordt geleverd met een geïntegreerde SIM-kaart. Daarmee is een nieuwe trend gezet op de digitale betaalmarkt.

In het kort samengevat:

De behoefte aan mobiele pinapparaten waarmee je contactloos kunt betalen, wordt steeds groter. Ondernemers kunnen daarom optimaal profiteren van de flexibele betaalmethoden die zij hun klanten kunnen bieden. Draadloos pinnen was al mogelijk met de SumUp Air in combinatie met een smartphone of tablet. De SumUp 3G zet de nieuwe trend. Het brengt de NFC-kaartlezer en een geïntegreerde mobiele dataverbinding samen in een apparaat.

SumUp biedt u de beste oplossing voor het accepteren van pin- en creditcardbetalingen

Leer meer

Met SumUp accepteert u snel en eenvoudig (contactloze) pin- en creditcardbetalingen met uw smartphone of tablet.