Draadloos pinnen

Draadloos, contactloos, mobiel... Velen zullen het met ons eens zijn als we nu al stellen dat het een van de technologische revoluties van de eeuw wordt. In het betaalverkeer neemt de techniek een net zo hoge vlucht. U kunt nu immers ook betalen zonder dat uw betaalkaart contact hoeft te maken met een automaat. In Nederland kan dit sinds 2013.

De EMV-standaard

De ontwikkeling van het draadloos systeem begint zelfs nog vroeger, in 1993/1994. De grote marktspelers Europay, MasterCard en VISA introduceerden toen een nieuwe standaard voor bankpassen genaamd EMV (gebaseerd op de beginletters van hun bedrijfsnamen). Het is deze EMV-kaart of smart card die contactloos betaalverkeer mogelijk maakt. De organisatie is ondertussen in handen van EMVCo, bestaande uit grote spelers VISA, MasterCard, American Express, JCB, Discover en China UnionPay. Hierdoor zijn de meeste kaarten tegenwoordig EMV-kaarten. Er bestaan twee type smart cards: chip-and-pin en chip-and-signature (al naargelang de authentificatie-procedure).

Waarom draadloos pinnen?

De ontwikkeling van de smart card werd en wordt vooral gedreven door de veiligheidsproblemen van de traditionele bankkaart. Die hebben een mechanisme dat contact maakt met het pinautomaat: de magneetstrip. De automaat moet de informatie op deze strip kunnen lezen voordat de transactie wordt uitgevoegd. De strip kan echter relatief eenvoudig worden gekopieerd en misbruikt, zelfs zonder medeweten van de eigenaar. In vergelijking met deze traditionele bankpas biedt de smart card minder mogelijkheden tot fraude. De informatie wordt namelijk niet meer bewaard op een kwetsbare magneetstrip, maar in een beveiligd, geïntegreerd informatiecircuit.

Het gebruiksgemak van draadloos pinnen

Naast veiligheid zorgt het contactloze aspect van deze kaart ook voor meer gebruiksgemak en veelzijdigheid. Een van de uitgangspunten van EMV is bijvoorbeeld de combinatie van debet en credit, zodat u de kaart ook steeds meer kunt inzetten als e-purse. Betalingen worden zo simpeler en breder toepasbaar. Aangezien er geen contact nodig is tussen kaart en automaat kunt u bijvoorbeeld ook via uw smartphone betalen. Daarbij komt dat een draadloze transactie sneller gaat dan een traditionele pinbetaling. U wacht nu vooral op de communicatie tussen instanties en niet op de ontcijfering van informatie.

De voordelen van een draadloos pinapparaat

Wie ondertussen bang wordt dat hij met zijn smart card geen 'normale' transacties meer kan verrichten, kunnen we ook geruststellen: tot nu toe hebben alle chip cards ook nog een magneetstrip. De twijfel van sommige (kleinere) ondernemers om nu al over te gaan tot de aanschaf van hun eigen contactloze pinautomaat zal uw koopplezier als consument dus niet bederven: traditionele pinbetalingen blijven mogelijk. Bovendien zien steeds meer ondernemers ook de voordelen van contactloos betalen in. En voordelen zoals veiligheid, veelzijdigheid en gebruiksgemak blijven uiteraard niet beperkt tot de consument.

Lees meer over het gemak van werken met een mobiel pinapparaat.

Een draadloos pinapparaat van SumUp

Ook voor de ondernemer is draadloos betalingen accepteren goedkoop. U betaalt geen maandelijks abonnement of andere extra kosten en de eenmalige kosten voor de aanschaf van uw mobiele automaat zijn laag. De SumUp Air kost slechts €19,- en kan ook contactloze betalingen en Apple Pay verwerken. Dit toestel kunt u verbinden met de handige SumUp betaal-app, waarvan u volledig gratis gebruik kunt maken. Daarnaast betaal u enkel nog een klein percentage per betaling. Stijgt uw omzet, dan daalt bovendien uw transactietarief.

Geïnteresseerd? Lees hier meer over de kosten van een mobiel pinautomaat bij SumUp.

Populaire artikelen

SumUp biedt u de beste oplossing voor het accepteren van pin- en creditcardbetalingen

Koop vandaag uw kaartlezer voor slechts 19 €

Met SumUp accepteert u snel en eenvoudig (contactloze) pin- en creditcardbetalingen met uw smartphone of tablet.