Nieuwe ondernemer? Zo schrijft u zich in bij de KVK!

Als u recent besloten heeft als ondernemer te starten, is één van uw eerste stappen om uw nieuwe bedrijf in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, zodra u dat doet heeft u namelijk een officieel erkende onderneming.

We kunnen ons goed voorstellen dat de formaliteiten die bij het oprichten van een bedrijf soms overweldigend kunnen zijn, daarom helpen we u door in dit artikel uit te leggen wie zich bij de KVK in moet schrijven en hoe het proces gaat!

Wie moet zich bij de Kamer van Koophandel inschrijven?

Niet iedereen hoeft zich in te schrijven bij de KVK, dus het is verstandig eerst na te gaan of u aan de volgende criteria voldoet:

  • U levert goederen en/of diensten. U verkoopt bijvoorbeeld elektronica of u bent kapper

  • U vraagt hier niet alleen een symbolische vergoeding voor, maar u rekent kosten met een winstoogmerk

  • U neemt deel aan het (normale) economische verkeer. U verkoopt of levert diensten aan klanten, het gaat dus niet om vriendendiensten

Als u aan deze bovengenoemde voorwaarden voldoet is het noodzakelijk dat uw onderneming ingeschreven wordt bij de Kamer van Koophandel.

Hoe bereid u zich voor op de inschrijving bij de KVK?

Oké, dus u weet dat u uw onderneming in moet schrijven bij de KVK, dan is de volgende stap u zich op deze inschrijving voor te bereiden.

Kies een naam

Uw onderneming heeft ten eerste een naam nodig, u mag echter niet zomaar elke naam kiezen, de volgende eisen worden aan de naam van een nieuwe onderneming gesteld:

  • De naam van uw onderneming mag geen verkeerde indruk wekken

  • U mag geen bedrijfsnaam van een ander gebruiken

  • Zorg dat u geen naam kiest die voor verwarring kan zorgen

  • U mag deze tekens in de naam gebruiken: @ & - +

  • Andere tekens zoals ( ) ? ! * # / zijn niet toegestaan

Kies een rechtsvorm

Vervolgens kiest u de rechtsvorm die het best bij uw onderneming past, u kunt kiezen voor een simpelere rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid zoals de eenmanszaak. U kunt ook kiezen voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid zoals een besloten vennootschap.

Het is belangrijk dat u uw research doet zodat u de juiste rechtsvorm voor uw bedrijf kiest, sommige rechtsvormen zijn relatief eenvoudig om op te richten, maar stellen jou als ondernemer persoonlijk verantwoordelijk voor de schulden van de onderneming, andere rechtsvormen zijn moeilijker om op te richten, maar brengen geen persoonlijke risico's voor de eigenaar met zich mee.

Ga na of de belanghebbenden in het UBO-register moeten worden ingeschreven

In een Europees initiatief tegen corruptie en witwassen is het UBO-register opgezet, dat is een register waarin de belanghebbenden van een onderneming staan, UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’. Dit zijn belanghebbenden in een onderneming met meer dan 25% aandelenbezit of zeggenschap over de onderneming.

De volgende typen organisaties zijn verplicht hun belanghebbenden in het UBO-register op te nemen:

  • Besloten vennootschappen en naamloze vennootschappen;

  • Stichtingen, UBO-plichtige verenigingen, onderlinge waarborgmaatschappijen en coöperaties;

  • Maatschappen, vennootschappen onder firma, en commanditaire vennootschappen;

  • Europese naamloze vennootschappen

  • Europese coöperatieve vennootschappen

  • Europees economisch samenwerkingsverbanden

  • Rederijen

  • Kerkgenootschappen

Als uw onderneming in het UBO-register moet worden opgenomen moet u aanvullende formulieren invullen met de informatie van de belanghebbenden.

Hoe schrijft u een onderneming in bij de Kamer van Koophandel?

Als u de bovengenoemde voorbereidende stappen doorlopen hebt kunt u uw onderneming daadwerkelijk inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. U doorloopt hierbij de volgende stappen:

  1. Via de website van de Kamer van Koophandel begint u het proces door naar de inschrijfpagina te gaan en uw gekozen rechtsvorm te selecteren.

  2. Vervolgens word je, afhankelijk van de gekozen rechtsvorm, gevraagd een aantal inschrijfformulieren in te vullen.

  3. Als u de formulieren ingevuld en gecontroleerd hebt, kunt u op dezelfde website een afspraak maken op een van de KVK-kantoren, u dient hier de inschrijfkosten van € 51,30 te betalen. Gefeliciteerd! Als u deze stappen doorlopen hebt is uw bedrijf formeel opgericht!

Wat kunt u na uw inschrijving verwachten?

Als u binnen een week met uw onderneming begint, krijgt u direct na afloop van de afspraak in het KVK-kantoor uw KVK-nummer, dat is een belangrijk identificatienummer van uw onderneming dat u nog vaak zult gebruiken.

Als u aangegeven hebt dat u pas later met uw onderneming aan de slag gaat, krijgt u een week voor datum pas uw KVK-nummer toegewezen, u hoeft hiervoor echter niet nog een keer naar het KVK-kantoor.

Als u kiest voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid of een samenwerkingsverband, krijgt u naast een KVK-nummer ook een RSIN toegewezen.