Besloten vennootschap (bv) - Wat is een besloten vennootschap?

Een besloten vennootschap (bv) is een veelvoorkomende rechtsvorm in Nederland die als rechtspersoon geldt. De eigenaar is dus niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de bv, zoals bij een eenmanszaak wel het geval is.

Verstuur nu uw eerste factuur!

Een bv is met ruim 800.000 inschrijvingen een ontzettend populaire rechtsvorm in Nederland, echter is het voordat u een bv opricht belangrijk dat u de voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt en geïnformeerd voor een rechtsvorm kiest.

Is het een goed idee om een bv te starten?

Zoals bij elke andere rechtsvorm het geval is, kleven er ook aan het oprichten van een bv voordelen en nadelen. Welke rechtsvorm het best bij u als ondernemer past hangt van een tal van factoren af, we kunnen u dus niet vertellen welke rechtsvorm het beste is. We kunnen u wel helpen door de voor en nadelen voor overzichtelijk te maken:

De voordelen van een bv

U heeft beperkte aansprakelijkheid: Een van de grote voordelen van een bv, is dat u niet persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming, zoals bijvoorbeeld bij een eenmanszaak wel het geval is. Dit is echter wel onder de voorwaarde dat u juist handelt en dat uw onderneming bijvoorbeeld niet door nalatigheid failliet gaat.

Aandelen zijn gemakkelijk overdraagbaar: Omdat een bv niet persoonsgebonden is zoals bijvoorbeeld in een eenmanszaak wel het geval is, zijn de aandelen veel gemakkelijker en sneller overdraagbaar dan bij een eenmanszaak het geval is. Echter is het overdragen van aandelen voor een bv moeilijk dan voor een nv.

De onderneming kan uit meerdere oprichters bestaan: U kunt alleen een bv oprichten, maar u kunt er ook voor kiezen de lasten te verdelen en samen met partners de onderneming op te richten.

U betaalt een lager belastingtarief: Met een bv betaalt u bij een hogere omzet een lager belastingtarief, ook kunt u van aftrekposten zoals de innovatiebox of de investeringsaftrek gebruik maken. Met een nettowinst vanaf €80.000,- per jaar bent u als bv belastingtechnisch goedkoper uit dan een eenmanszaak.

De nadelen van een bv

U kunt geen gebruik maken van de aftrekposten voor starters: Doordat u als bv geen gebruik kunt maken van aftrekposten voor starters zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, bent u belastingtechnisch met een bv duurder uit wanneer u jaarlijkse winst onder de €80.000,- ligt.

U moet oprichtingskosten betalen: Zoals we hierboven al eerder beschreven hebben, betaalt u bij het oprichten van een bv kosten aan een notaris.

U heeft relatief hoge administratieve lasten: Als bv zijnde krijgt u te maken met een complexere boekhouding, u zult zelf dus een stuk meer tijd of geld in uw boekhouding moeten stoppen dan wanneer u bijvoorbeeld een eenmanszaak heeft.

U moet aan het minimaal DGA-salaris voldoen: U moet uzelf als eigenaar van een bv een salaris uitkeren dat niet onder het minimumloon uitkomt, u kunt dus niet alles in uw onderneming investeren.

Kunt u naar een andere rechtsvorm overstappen met uw bv?

Als uw bv goed loopt en een mooie groei doormaakt, kunt u overwegen uw onderneming om te zetten naar een naamloze vennootschap (nv), dat is een rechtsvorm die veelal voor grotere ondernemingen gebruikt wordt. Het grote voordeel van een nv is, dat haar aandelen gemakkelijk en zonder notariële akte overdraagbaar zijn. Een nv kan uw onderneming zodoende minder beperken in de uitbreiding van het bedrijfskapitaal. Om uw bv naar een nv om te zetten, moet u aan de volgende eisen voldoen:

  • De aandeelhoudersvergadering moet het besluit tot omzetting nemen

  • Een besluit tot wijziging van de statuten moet genomen worden

  • U heeft een verklaring van geen bezwaar nodig

  • U heeft een verklaring van het eigen vermogen van de onderneming van de registeraccountant nodig

Bv's bij SumUp Facturen

Als u net een bv opgericht heeft of u overweegt een bv op te richten bent u bij SumUp aan het juiste adres. Wij begrijpen heel goed dat boekhouden en factureren in het begin intimiderend kan zijn en daarom helpen wij u graag op weg. Met onze software kunt u op een simpele, overzichtelijke en efficiënte manier uw boekhouding bijhouden. Daarnaast kunt u onze software gebruiken om unieke facturen te ontwerpen, versturen en om bij te houden of uw klanten al betaald hebben. Op deze manier nemen wij zoveel mogelijk administratieve lasten uit handen, zodat u zich volledig op uw product of dienst kunt focussen.