Btw-nummer - Wat is een btw-nummer?

Het btw-nummer is in 2020 vervangen door het btw-identificatienummer, het format van het btw-nummer wordt echter nog wel gebruikt voor communicatie met de Belastingdienst en heet nu het omzetbelastingnummer.

Een btw-nummer is een identificatienummer voor de Belastingdienst dat u ontvangt als u een ondernemer voor de omzetbelasting bent. Het bestaat uit 14 letters en cijfers.

Verstuur nu uw eerste factuur!

Een Nederlands btw-nummer begint altijd met de landcode NL, gevolgd door 9 cijfers en een toevoeging in de reeks B01 t/m B99. Een voorbeeld hiervan is: NL001234567B01.

U vindt uw btw-nummer terug op alle brieven en andere communicatie die u van de Belastingdienst ontvangt over de omzetbelasting.

Wie heeft een btw-nummer nodig?

Wanneer u als een btw-plichtige ondernemer gezien wordt door de Belastingdienst, dan krijgt u automatisch een btw-nummer toegewezen nadat u uw bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. U bent btw-plichtig als u over de goederen en diensten die u verkoopt btw moet heffen en afdragen aan de Belastingdienst.

Wanneer uw bedrijf alleen vrijgestelde goederen of diensten levert, krijg u dus geen btw-nummer na inschrijving. U mag dan geen btw heffen over uw goederen of diensten.

Wanneer gebruikt u een btw-nummer?

Naast dat uw btw-nummer een identificatienummer is voor de Belastingdienst, is het met name belangrijk wanneer u de volgende acties wilt uitvoeren.

btw heffen over uw omzet

Zonder btw-nummer mag u als ondernemer geen btw heffen over uw verkopen. U moet daarom altijd uw btw-nummer vermelden op uw factuur en als u online verkoopt dan moet uw btw-nummer ook op uw website staan.

Een klant die ook een ondernemer is zal een factuur zonder btw-nummer niet willen betalen, omdat ze de voorbelasting van een factuur zonder Btw-nummer niet terug kunnen claimen.

btw verleggen in de EU

Wanneer u veel zaken doet binnen de EU is een btw-nummer van extra belang. Als u de btw wilt verleggen of naar u verlegd wordt, moet het Europese btw-nummer van beide bedrijven op de factuur vermeld zijn. Het is verstandig om het btw-nummer van uw buitenlandse partner ook altijd te controleren.

Lees meer over waar u op moet letten bij het factureren naar het buitenland.

Verschil tussen een btw-nummer en een KvK-nummer

Het btw-nummer wordt vaak verward met het KvK-nummer van een bedrijf. Dit is niet vreemd, beide nummers worden vaak verplicht vermeld op facturen en andere vormen van zakelijke communicatie.

Een KvK-nummer is echter meer bedoeld om aan te tonen dat het bedrijf officieel en geregistreerd is in het Handelsregister. Andere partijen kunnen aan de hand van het KvK-nummer informatie zoeken over elk geregistreerd bedrijf. In tegenstelling tot het btw-nummer heeft het KvK-nummer niets te maken met belastingen.

Het grootste herkenbare verschil tussen de nummers is dat een btw-nummer bestaat uit 14 letters en cijfers en een KvK-nummer bestaat uit 8 cijfers.

Uw btw-nummer in SumUp Facturen

In SumUp Facturen wordt uw btw-nummer automatisch op uw facturen en offertes vermeld. Zo vergeet u niet per ongeluk aan de wettelijke verplichting te voldoen.