Eenmanszaak - Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een bedrijf waarbij één persoon alle verantwoordelijkheid draagt, maar desondanks kan een eenmanszaak wel degelijk personeel in dienst hebben.

Verstuur nu uw eerste factuur!

Het starten van een eenmanszaak is laagdrempelig en het is daarom de meest gekozen rechtsvorm voor starters.

Hoe richt u een eenmanszaak op?

Het oprichten van een eenmanszaak is zeer eenvoudig en snel geregeld, u moet uw eenmanszaak inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit kunt u gemakkelijk doen via de KvK website.

Wat zijn de voor en nadelen van een eenmanszaak?

Net als alle andere rechtsvormen brengt het oprichten van een eenmanszaak voordelen en nadelen met zich mee, het is daarom belangrijk dat u als ondernemer voor de juiste rechtsvorm kiest.

Voordelen

  • Eenvoud: Bij het oprichten van een eenmanszaak komen minder formaliteiten kijken dan bijvoorbeeld bij het oprichten van een besloten vennootschap (bv) het geval is. U bent in een uurtje klaar en u krijgt binnen een week uw KvK-nummer waarna u kunt beginnen.

  • Goedkoop: Er is geen startkapitaal nodig om een eenmanszaak op te richten, zoals bijvoorbeeld bij het oprichten van een Naamloze Vennootschap (nv) wel het geval is. Ook hoeven er bij het oprichten van een eenmanszaak geen administratieve kosten betaald te worden, terwijl deze kosten bij het oprichten van een besloten vennootschap op kunnen lopen tot €1500.

Nadelen

  • Financieel risico: Het grote nadeel van een eenmanszaak is dat het vermogen van uw onderneming en uw persoonlijke vermogen als één gezien worden, hierdoor loopt u zelf financieel risico. Mocht uw bedrijf in de schulden komen of zelfs failliet gaan, dan kunnen schuldeisers aanspraak maken op uw persoonlijke bankrekening, inboedel of zelfs uw koopwoning.

Kunt u naar een andere rechtsvorm overstappen met uw eenmanszaak?

Het komt vaak voor dat startende ondernemers als eenmanszaak beginnen, maar na verloop van tijd willen overstappen naar een andere rechtsvorm, bijvoorbeeld naar een BV. De Kvk schrijft 3 verschillende manieren voor om dit te doen, maar waar het in principe op neerkomt is dat u een BV opricht en vervolgens alle bedrijfsmiddelen van uw eenmanszaak aan deze BV verkoopt. Het is van groot belang dat u alle stappen van de overstap juist doorloopt en alle regels.