Factuurstelsel - Wat is het factuurstelsel?

Het factuurstelsel is een boekhoudmethode waarbij u zowel uw inkomsten als uw uitgaven verwerkt op de factuurdatum. Het is hierbij niet van belang of de betaling van de verkoop- of inkoopfactuur al daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Verstuur nu uw eerste factuur!

Het factuurstelsel is het tegenovergestelde van het kasstelsel. In het kasstelsel is de transactiedatum leidend in plaats van de factuurdatum.

Wanneer u het factuurstelsel toepast gaat uw boekhouding er vanuit dat u het bedrag van uw verkoopfacturen meteen hebt verdiend, ook al betalen uw klanten pas later. Daarnaast moet u ook uw uitgaven in de administratie opnemen op de factuurdatum van uw ontvangen inkoopfactuur, zelfs als u van plan bent de factuur een maand later te betalen.

Voorbeeld: U heeft eind december 2018 een product verkocht aan een klant. U schrijft op 27 december 2018 een factuur uit met een betalingstermijn van 30 dagen. De klant heeft u daarom pas op 20 januari 2019 betaald. Bij het factuurstelsel moet u het factuurbedrag in december 2018 in uw boekhouding verwerken en telt de opbrengst nog mee voor uw resultaat in 2018 in plaats van 2019.

Voor wie geldt het factuurstelsel?

De meeste bedrijven in Nederland hanteren het factuurstelsel voor hun administratie, omdat het kasstelsel alleen een optie is voor bedrijven die meer dan 80% aan particulieren verkopen. Wanneer u hier niet aan voldoet zult u het factuurstelsel toe moeten passen.

U kunt het factuurstelsel en kasstelsel niet door elkaar toepassen. Indien u wilt wisselen van stelsel, zult u hiervoor een schriftelijk verzoek bij de Belastingdienst in moeten dienen.

Voordelen van het factuurstelsel vs. het kasstelsel

Het factuurstelsel zorgt ervoor dat het resultaat op de winst-en-verliesrekening niet afhankelijk is van de betalingssnelheid van uw klanten. U ziet per periode precies welke activiteiten u heeft verricht. Zo voorkomt u dat het lijkt alsof u niets heeft gedaan in een bepaalde periode omdat uw klanten u nog niet betaald hebben.

Bij uw btw-aangifte kunt u de voorbelasting al aftrekken voordat u de uitgave daadwerkelijk heeft gedaan. Dit kan met een goede timing natuurlijk zeer voordelig zijn bij grote aankopen. Zo hoeft u de voorbelasting over uw aankoop niet eerst voor te schieten.

Daarentegen geldt wel dat u de btw over uw verkoopfacturen ook in het tijdvak van de factuurdatum aan de Belastingdienst moet afdragen, zelfs als u het bedrag nog niet heeft ontvangen van uw klant.