Ondernemingsplan - Wat is een ondernemingsplan?

Als jij als ondernemer aan de slag wilt begin je vaak met het schrijven van een ondernemingsplan. Met een ondernemingsplan geef je richting aan je onderneming en breng je eventuele kansen en risico's in kaart.

Verstuur nu uw eerste factuur!

Als je ondernemingsplan eenmaal klaar is kun je echt aan de slag gaan, je zult er nog lang van profiteren als je in het begin moeite hebt gestoken in het schrijven van een goed ondernemingsplan.

Wat is het nut van een ondernemingsplan?

In de eerste plaats schrijf je het ondernemingsplan voor jezelf, zo geef je je onderneming richting en weeg je de kosten en baten tegen elkaar af. Met een goed ondernemingsplan kun je gestructureerd aan de slag, je hebt immers al uitgeschreven wat je te doen staat. Het schrijven van ene ondernemingsplan is niet verplicht, maar wel verstandig, een goed begin is immers het halve werk.

Ten tweede moet je soms een ondernemingsplan maken voor externe partijen. Een bank zal je bijvoorbeeld niet snel een lening verstrekken als je geen ondernemingsplan hebt en investeerders zullen niet in zee gaan met een nieuwe onderneming zonder duidelijke visie op papier. Een ondernemingsplan maken is cruciaal als je financiering nodig hebt, zakelijk geld lenen zonder ondernemingsplan gaat waarschijnlijk niet lukken.

Hoe is een ondernemingsplan opgebouwd?

Je kunt zelf bepalen hoe je het ondernemingsplan opbouwt, echter bestaat een goed ondernemingsplan uit (ten minste) de volgende 6 elementen:

1. Introductie

De eerste stap van een ondernemingsplan is de introductie waarin je een korte beschrijving geeft van het doel van de onderneming en hoe je dit doel wilt bereiken. Het is belangrijk dat je met de introductie de aandacht van de lezers (misschien potentiële financierders of partners) trekt.

2. Beschrijving van de ondernemer

Het is belangrijk dat investeerders weten met wie ze in zee gaan, daarom heeft een ondernemingsplan ook vaak een persoonlijk deel over de ondernemer zelf. Hierin beschrijf je je karakter, ervaring, motivatie etc.

3. De bedrijfsactiviteiten

In dit deel van het ondernemingsplan komt de kern aan bod. Je beschrijft in detail de bedrijfsactiviteiten die je uit wilt gaan voeren en hoe je dit wilt verwezenlijken.

4. Marktonderzoek

Het ondernemingsplan gaat niet alleen over jouw onderneming zelf, maar ook over de omgeving van de onderneming. In dit deel werk je belangrijke informatie over de branche, concurrentie, ontwikkelingen en klanten uit. Het is belangrijk om te onderkennen in welke mate de markt al verzadigd is en of er rekening gehouden dient te worden met hele branche-specifieke details.

5. Algemene en juridische zaken

In dit deel van het bedrijfsplan heb je de kans te laten zien dat je nagedacht hebt over alle juridische aspecten waarmee je onderneming te maken krijgt. Eventueel kun je zelfs al de algemene voorwaarden schrijven en beschrijven tegen welke risico's je onderneming verzekerd dient te worden.

6. Financiering

In dit deel geef je een overzicht van de financiële zaken van je onderneming, zodat investeerders kunnen inschatten welke risico's ze lopen en wat de prospectieve winst is. Je geeft hier aan welke kosten er verbonden zijn aan het oprichten en draaiende houden van jouw onderneming, wat de prognose van opbrengsten in de eerste paar jaar is en wanneer je verwacht break-even te draaien.

Hoe kun je het schrijven van een ondernemingsplan het best aanpakken?

Je kunt redelijk gemakkelijk aan de slag met je ondernemingsplan schrijven, er zijn online immers veel hulpmiddel beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld een ondernemingsplan voorbeeld downloaden zodat je een beeld krijgt van hoe andere ondernemers het aangepakt hebben. Je kunt hierbij natuurlijk specifiek op zoek naar ondernemingsplannen in je eigen branche of werkveld, zoek bijvoorbeeld naar een voorbeeld ondernemingsplan voor een eenmanszaak of zzp als dat op jou van toepassing is.

Ook kun je een ondernemingsplan template, dat is een leeg ondernemingsplan ook wel sjabloon genoemd, downloaden zodat je met een goede structuur begint. Microsoft Word heeft ingebouwde templates voor een ondernemingsplan, dus je kunt gratis en snel aan de slag. Als je meer te besteden hebt kun je er ook altijd voor kiezen het ondernemingsplan te laten maken door een professional, er zijn online meerdere bedrijven te vinden die deze dienst aanbieden.