Mobiel pinnen

Sinds 2013 is het in Nederland mogelijk om contactloos te betalen. Dit wordt ook wel draadloos pinnen genoemd. Hierbij kunt u uwpinpas of creditcard gebruiken zonder dat u een pincode hoeft in te voeren. Ook hoeft u geen fysiek contact te maken met een pinapparaat. Hieronder leggen we uit waar dit draadloze betaalsysteem vandaan komt en wat de voordelen zijn in vergelijking met een traditioneel pinsysteem.

Vanwaar mobiel pinnen?

Voordat draadloos pinnen werd geïntroduceerd verliepen alle transacties met credit- of debetkaarten via de ingebouwde magnetische strip. Dankzij deze strip kon de data die was opgeslagen op de kaart worden afgelezen. Essentieel voor deze lezing was het contact tussen de kaartstrip en een betaalautomaat. In veel gevallen was ook een handtekening van de betaler nodig.

Dit traditionele systeem kent echter een aantal veiligheidsproblemen. Zo kan de kaart gestolen worden, kunnen handtekeningen worden vervalst of codes worden gekraakt. Bovendien stort de zwarte markt zich nog steeds volop op het vervalsen van de magnetische strips. Hierdoor kunnen kaarten eenvoudig gekopieerd worden, vaak zonder medeweten van de eigenaars.

De EMV kaart: een mobiele pin

Om deze problemen het hoofd te bieden werd dan ook een nieuwe standaard voor pinpassen en creditcards geïntroduceerd, de EMV-standaard. Deze werd geïntroduceerd in 1993/94 en is een creatie van drie voorname spelers op de markt: Europay, MasterCard en VISA (vandaar de naam EMV). Tegenwoordig wordt het systeem gemanaged door EMVCo, een samenwerking tussen VISA, MasterCard, JCB, American Express, China UnionPay en Discover.

EMV groeide al snel uit tot de standaard voor zogenaamde smart payments. Hiervoor werden smartcards gebruikt, ook wel chip cards of IC cards genoemd. Data wordt hierbij niet bewaard op magnetische strips maar in geïntegreerde en beveiligde circuits. Wel hebben veel smartcards nog steeds deze magnetische strip om zo ook ‘traditionele’ pinbetalingen mogelijk te maken.

Kaarten die voldoen aan de EMV-standaard vallen uiteen in twee categorieën, afhankelijk van de authentificatiemethode: chip-and-PIN en chip-and-signature. De meest bekende EMV-kaarten zijn:

 • VISA (VIS);
 • MasterCard (M/Chip);
 • American Express (AEIPS);
 • China Union Pay (UICS);
 • J Smart (JCB);
 • Discover/Diners Club International (D-PAS).

De voordelen van de mobiele pin

Naast de enorme flexibiliteit heeft draadloos pinnen twee grote voordelen ten opzichte van een reguliere pinpas of creditcard: een betere veiligheid (minder fraudemogelijkheden) en een betere controle op offline goedkeuringen van betalingen. Een van de oorspronkelijke doelen van EMV is het ontwikkelen van een veelzijdige kaart die debet- en creditaspecten combineert en die ook gebruikt kan worden als e-purse. De verwerkingstijd is daarbij vergelijkbaar met die van een online transactie. Dit betekent dat er meer tijd verloren gaat dankzij communicatievertragingen dan door de relatief snel verlopende cryptografische operaties. Dat maakt de EMV-kaart even efficiënt als effectief.

Pinnen met uw mobiele telefoon

Daarnaast is voor betalers ook het gebruiksgemak bijzonder hoog. Zo kunt u met deze techniek bijvoorbeeld pinnen met uw telefoon. Voor bedragen onder de €25,- komt zelfs geen enkele bijkomende handeling om de hoek kijken. Het enige wat u hoeft doen is uw smartphone kort tegen, of vlakbij, de kaartlezer houden. Bij bedragen boven €25,- is de procedure te vergelijken met gewoon pinnen, alleen kunt u de betaling volledig afwerken op uw smartphone. Dit maakt pinnen met uw mobiel een interessante mogelijkheid.

Mobiel pinnen via SumUp

Een laatste groot voordeel van draadloos pinnen is weggelegd voor de verkoper. Die kan zo sneller en flexibeler betalingen aannemen en verhoogt dus zijn omzet. Bovendien komen daarbij geen extra vaste kosten kijken. Men investeert slechts eenmalig in de kaartlezer, die bij SumUp al vanaf €65 te verkrijgen is. De bijhorende app is gratis. De transactiekosten (2,75% - 1,50% per transactie) zijn bovendien laag. Zeker in vergelijking met de kosten van een traditioneel pinautomaat wordt zo een aantrekkelijk totaalplaatje gevormd.

Populaire artikelen

 • Contactloos betalen met een NFC kaartlezer - Gebruik de SumUp NFC kaartlezer en laat uw klanten contactloos betalen. Draadloos betalen gaat eenvoudig, snel en contactloos met de NFC kaartlezer van SumUp.

 • De voordelen van de mobiele pinautomaat - Met een mobiele pinautomaat kunnen uw klanten snel en eenvoudig pinnen. Door de pinautomaat mobiel te gebruiken kunnen uw klanten zelfs op locatie pinnen.

 • Veilig en snel afrekenen met een contactloos pinapparaat - Met een mobiel pinapparaat maakt u van uw smartphone een betaalautomaat. Verbind het pin apparaat via Bluetooth en laat direct uw klanten bij u pinnen.

 • De vele mogelijkheden van mobiel pinnen - Klanten laten pinnen zonder vaste kosten is mogelijk door pinnen met uw telefoon. Accepteer betalingen met mobiel pinnen middels uw telefoon en Bluetooth.

 • Mobiele pinautomaten - Eenvoudig mobiele pinautomaat zonder vaste kosten. Accepteer nu pin- en creditcardbetalingen via je eigen smartphone of tablet met de SumUp pinautomaat.

SumUp biedt u de beste oplossing voor het accepteren van pin- en creditcardbetalingen

Koop vandaag uw kaartlezer voor slechts 19 €

Met SumUp accepteert u snel en eenvoudig (contactloze) pin- en creditcardbetalingen met uw smartphone of tablet.