De vele mogelijkheden van mobiel pinnen

Betalen met een pinpas in combinatie met een persoonlijke code heeft zich eenvoudig aangepast aan het internet. Dankzij de introductie van iDeal kon online betalen een vlucht nemen in Nederland. Maar de ontwikkelingen rond pinbetalingen staan nooit stil. De volgende stap begint vorm te krijgen met mobiel pinnen.

Het ontstaan van pinnen

De term pinnen is ontstaan in de volksmond. In 1990 werd door de Nederlandse Bank een uniform betaalsysteem geïntroduceerd met de naam PIN. Betalen met een betaalpas en code werd snel geaccepteerd. In de eerste jaren kon men alleen geld halen uit de pinautomaat van de eigen bank. Tegenwoordig is dit ondenkbaar en is het mogelijk om bij elke pinautomaat geld te halen. De eerste generatie pinpassen werkten met een magneetstrip waarop gegevens konden worden vastgelegd. In winkels moest men bij een betaling contact maken met de pinautomaat. Dit deed men door de pas door een gleuf te halen en vervolgens de pincode in te toetsen.

pinnen creditcard betaling

Verdere ontwikkelingen

Na verloop van tijd werd duidelijk dat de pinpas met magneetstrip gevoelig was voor fraude. Met name skimmen zorgde regelmatig voor overlast. Bij skimmen probeerden criminelen de magneetstrip te kopiëren, bijvoorbeeld door een eigen gleuf aan te brengen in een betaalautomaat. De tweede stap bestond uit het bemachtigen van de pincode. Dit gebeurde door over de schouder mee te kijken of het slachtoffer op een andere manier af te leiden tijdens het intoetsen van de code. Dit hardnekkige probleem leidde tot een versnelde introductie van de chipbetaalkaart, waarmee skimmen onmogelijk werd gemaakt.

EMV

De betaalpas met een chip kende een aantal voordelen. Zo kon men in Nederland bijvoorbeeld experimenteren met chippe:, het opladen van de chip voor het betalen van kleine bedragen. Ondanks de nodige reclame werd deze betaalmethode nooit een succes en deze is inmiddels afgeschaft. In plaats daarvan kan men contactloos betalen zonder invoer van de pincode, tot een bedrag van 25 euro. De chipbetaalkaart wordt internationaal compatibel gemaakt door middel van de EMV-standaard. Dit is een afkorting voor Europay Mastercard Visa, drie belangrijke internationale betaalsystemen. Voor Nederland verliep de introductie voorspoedig en kon men vanaf 2012 alleen nog maar betalen met de nieuwe pinpas. Dit betekende feitelijk ook het einde van het PIN-systeem. De term pinnen is echter zo ingeburgerd dat deze gewoon blijft bestaan.

Mobiel betalen

Daarnaast is duidelijk dat mobiel pinnen aan een opmars bezig is. De terminal zelf kan al een tijd draadloos werken, wat betalen met pinpas veel flexibeler maakt. Hierdoor kan men eenvoudig betalen op terrasjes of de terminal gebruiken op een tijdelijke plek zoals een festivalterrein. Maar deze manier van betalen zal steeds vaker als synoniem gebruikt worden voor pinnen met telefoon. In wezen zijn twee soorten pinnen met mobiel mogelijk: met of zonder pinpas.

Pinnen met mobiel

De mogelijkheden van smartphones worden dankzij een grotere processorsnelheid steeds uitgebreider. Ook banken en online betaalsites als PayPal hebben apps ontwikkeld waarmee men met een pincode kan betalen. Sommige consumenten zijn huiverig voor deze manier van betalen omdat men bang is dat bij verlies of diefstal (al dan niet via hacking) het mogelijk wordt om toegang te krijgen tot de bankrekening. mobiel pinnen In 2016 voerde slecht 10% van de gebruikers wel eens een mobiele betaling met de telefoon uit. Zoals vaker in de geschiedenis van betalen met pin zal gemak uiteindelijk de argwaan overwinnen. Vanzelfsprekend is het bij deze manier van betalen belangrijk dat de gebruiker enkele veiligheidsmaatregelen in acht neemt om toegang tot de smartphone te personaliseren. Met veel bankapps kan men bovendien preventief een dagelijkse limiet instellen.

Pinnen via mobiel

Grote spelers op de mobiele markt zijn al een tijd bezig om de telefoon zelf te transformeren tot een soort digitale bankpas. In de Verenigde Staten zijn al systemen als Apple Pay en Android Pay (Google) geïntroduceerd, naast Samsung Pay dat in Zuid-Korea is uitgerold. Het zal nog een tijd duren voordat deze mogelijkheden daadwerkelijk in Nederland op grote schaal zijn te vinden en ook hier moet scepsis over de betaalveiligheid worden overwonnen. In Nederland heeft ING in 2015 een Android-app gepresenteerd die mobiel betalen moet vereenvoudigen.

Mobiel pinapparaat

Wie als winkelier mobiel betalen wil combineren met een pinterminal voor bankpas of creditcard kiest voor SumUp. Hiermee wordt het gemak van mobiele betalingen voorzien van de vertrouwde veiligheid van de pinpas met pincode. De SumUp terminal is handzaam en wordt via Bluetooth verbonden met de smartphone of tablet (met een app voor zowel voor iOS als Android). mobiel pinapparaat Draadloze betalingen van SumUp zijn op verschillende niveaus voorzien van veiligheidsmaatregelen terwijl voor de klant de combinatie van pincode en pinpas voor een veilig gevoel zorgen. Met deze vooruitstrevende manier van mobiel pinnen combineert men het beste van twee werelden om zo snelle en eenvoudige betalingen te accepteren.

Populaire artikelen

De voordelen van de mobiele pinautomaat - Met een mobiele pinautomaat kunnen uw klanten snel en eenvoudig pinnen. Door de pinautomaat mobiel te gebruiken kunnen uw klanten zelfs op locatie pinnen.

Veilig en snel afrekenen met een contactloos pinapparaat - Met een mobiel pinapparaat maakt u van uw smartphone een betaalautomaat. Verbind het pin apparaat via Bluetooth en laat direct uw klanten bij u pinnen.

SumUp biedt u de beste oplossing voor het accepteren van pin- en creditcardbetalingen

Nu 60 euro korting

Met SumUp accepteert u snel en eenvoudig (contactloze) pin- en creditcardbetalingen met uw smartphone of tablet.