De vele mogelijkheden van mobiel pinnen

In dit artikel leer je

  • Hoe pinnen zich sinds 1990 heeft ontwikkeld.

  • Hoe betalen met een pinpas steeds eenvoudiger en veiliger is geworden.

  • Dat mobiel pinnen en betalen met je telefoon steeds belangrijker wordt.

  • Dat SumUp de perfecte toepassing is om snel, eenvoudig en veilig te pinnen met telefoon.


Betalen met een pinpas in combinatie met een persoonlijke code heeft zich eenvoudig aangepast aan het internet. Dankzij de introductie van iDeal werd online betalen overal snel geïntroduceerd in Nederland. Maar de ontwikkelingen rond pinbetalingen staan nooit stil. De volgende stap is mobiel pinnen.

Het ontstaan van pinnen

In 1990 introduceerde de Nederlandse Bank een uniform betaalsysteem met de naam PIN. In de volksmond werd dit al snel pinnen genoemd.

Betalen met een pinpas en code werd snel geaccepteerd. In het begin kon je alleen geld halen uit de pinautomaat van de eigen bank. Tegenwoordig is dit ondenkbaar en kun je pinnen bij elke pinautomaat.

De eerste generatie pinpassen werkten met een magneetstrip waarop gegevens konden worden vastgelegd. In winkels moest je bij een betaling de pas door een gleuf van de pinautomaat halen en vervolgens de pincode in toetsen.

Verdere ontwikkelingen

Na verloop van tijd werd duidelijk dat de pinpas met magneetstrip gevoelig was voor fraude. Met name skimmen zorgde regelmatig voor overlast.

Bij skimmen probeerden criminelen de magneetstrip te kopiëren. Dit was mogelijk door een eigen gleuf in de betaalautomaat te plaatsen.

Daarna probeerden zij de pincode te bemachtigen. Dit gebeurde door over de schouder mee te kijken of het slachtoffer af te leiden tijdens het intoetsen van de code.

Dit hardnekkige probleem leidde tot een versnelde introductie van de chipbetaalkaart, waarmee skimmen onmogelijk werd gemaakt.

EMV

De betaalpas met een chip kende een aantal voordelen. Zo kon men in Nederland bijvoorbeeld experimenteren met chippen. Dit betekende dat je de chip kon opladen voor het betalen van kleine bedragen.

Deze betaalmethode werd echter nooit een succes en is inmiddels afgeschaft. In plaats daarvan kun je nu contactloos betalen zonder pincode tot een bedrag van 25 euro.

De chipbetaalkaart is internationaal compatibel gemaakt door middel van de EMV-standaard. Dit is een afkorting voor Europay Mastercard Visa, drie belangrijke internationale betaalsystemen.

In Nederland verliep de introductie voorspoedig. Vanaf 2012 kon je alleen nog maar betalen met de nieuwe pinpas.

Daarmee was het einde van het PIN-systeem een feit. De term pinnen is echter zo ingeburgerd dat deze nog altijd wordt gebruikt.

Mobiel betalen

Mobiel pinnen is duidelijk aan een opmars bezig. De terminal zelf functioneert al een tijdje draadloos, wat betalen met pinpas veel flexibeler maakt. Je kunt hem overal gebruiken bijvoorbeeld op terrasjes, de markt of een festivalterrein.

Deze manier van betalen zal echter steeds vaker als synoniem gebruikt worden voor pinnen met telefoon. In wezen zijn twee soorten pinnen met mobiel mogelijk: met of zonder pinpas.

Pinnen met mobiel

De mogelijkheden van smartphones worden dankzij een grotere processorsnelheid steeds uitgebreider. Ook banken en online betaalsites als PayPal hebben apps ontwikkeld waarmee je met een pincode kan betalen.

Sommige consumenten zijn huiverig voor deze manier van betalen. Ze zijn bang dat bij verlies of diefstal (al dan niet via hacking) het mogelijk wordt om toegang te krijgen tot de bankrekening.

In 2016 voerde slechts 10% van de gebruikers wel eens een mobiele betaling met de telefoon uit. Zoals vaker in de geschiedenis van betalen met pin zal gemak uiteindelijk de argwaan overwinnen.

Vooruitstrevende manier van mobiel pinnen combineert het beste van twee werelden

Het is bij pinnen via mobiel uiteraard belangrijk dat de gebruiker enkele veiligheidsmaatregelen in acht neemt om toegang tot de smartphone te personaliseren. Bij veel bankapps kun je bovendien preventief een dagelijkse limiet instellen.

Pinnen via mobiel

Grote spelers op de mobiele markt zijn al enige tijd bezig om de telefoon zelf te transformeren tot een soort digitale bankpas. Tegenwoordig kun je al bijna overal betalen met systemen als Apple Pay en Android Pay (Google) naast Samsung Pay dat in Zuid-Korea is uitgerold.

Mobiel pinapparaat

Wie als winkelier mobiel betalen wil combineren met een pinterminal voor bankpas of creditcard kiest voor SumUp. Hiermee wordt het gemak van mobiele betalingen voorzien van de vertrouwde veiligheid van de pinpas met pincode.

De SumUp terminal is handzaam en wordt via Bluetooth verbonden met de smartphone of tablet (met een app voor zowel iOS als Android).

Draadloze betalingen van SumUp zijn op verschillende niveaus voorzien van veiligheidsmaatregelen. Bovendien geeft de combinatie van pincode en pinpas de klant een veilig gevoel.

De vooruitstrevende manier van mobiel pinnen met Sumup combineert het beste van twee werelden. En maakt het mogelijk om snelle en eenvoudige betalingen te accepteren.

In het kort samengevat

Pinnen heeft in de afgelopen drie decennia een enorme vlucht genomen. Het in 1990 geïntroduceerde PIN-systeem is door de jaren heen flink gemoderniseerd. De chipbetaalkaart, die het oorspronkelijke systeem verving, is inmiddels algemeen geaccepteerd. Mobiel pinnen is de volgende stap. Daarbij moet nog wel de nodige scepsis over de betaalveiligheid worden overwonnen. Draadloze betalingen van SumUp zijn op verschillende niveaus voorzien van veiligheidsmaatregelen. Deze vooruitstrevende manier van mobiel pinnen combineert het beste van twee werelden. SumUp is de app die veilig, snel en eenvoudig mobiel pinnen mogelijk maakt.

Populaire artikelen

De voordelen van de mobiele pinautomaat — Met een mobiele pinautomaat kunnen uw klanten snel en eenvoudig pinnen. Door de pinautomaat mobiel te gebruiken kunnen uw klanten zelfs op locatie pinnen.

Veilig en snel afrekenen met een contactloos pinapparaat — Met een mobiel pinapparaat maakt u van uw smartphone een betaalautomaat. Verbind het pin apparaat via Bluetooth en laat direct uw klanten bij u pinnen.

SumUp biedt u de beste oplossing voor het accepteren van pin- en creditcardbetalingen

Leer meer

Met SumUp accepteert u snel en eenvoudig (contactloze) pin- en creditcardbetalingen met uw smartphone of tablet.